Ben je te dik? Daar hoef je je niet voor te schamen, maar het is wel goed om er iets aan te doen.

De beste manier om een gezond gewicht te krijgen, is...

Gezonder eten en meer bewegen. Bedenk eens wat jij aan ongezonde dingen eet en drinkt. Vervang bijvoorbeeld frisdrank door water en de chips door fruit.

1. Gezond eten

Je hebt vast wel eens gehoord van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze schijf laat precies zien wat er in een gezonde maaltijd zit. Het is vooral belangrijk dat je afwisselend eet, dus een goede mix van verschillende soorten voedingsmiddelen.

2. Regelmatig eten

  • Het is belangrijk dat je gezond én regelmatig eet: ontbijt, lunch en avondeten en 1 tot 4 keer iets gezonds tussendoor.
  • Probeer op vaste tijdstippen te eten en sla geen maaltijden over.
  • Zorg ook dat je altijd iets gezonds bij je hebt voor als je trek krijgt. Dan pak je minder snel snoep of ongezonde snacks.

3. Meer bewegen

Probeer meer te bewegen. Sporten is heel goed, maar je kunt ook op een andere manier aan je dagelijkse portie beweging komen!

  • Neem altijd de trap.
  • Ga lopend of op de fiets naar school.
  • Laat de hond uit (of die van de buren).
  • Ga een potje voetballen, of wat je maar leuk vindt.
  • Maak eens een stevige wandeling door de buurt of het park.

4. Je doel bepalen

Het helpt om een doel te hebben. Als je bijvoorbeeld regelmatig chips of koek eet, kun je op die momenten een stuk fruit eten. Of in plaats van frisdrank een glas water drinken.

Houd dit doel voor ogen en houd vol. Je kunt het! Als je het even niet meer ziet zitten, kun je ook je familie en vrienden vragen of ze je willen motiveren. Samen sta je tenslotte sterker.

Hulp vragen

Je kunt ook deskundig advies vragen over gezonde voeding en beweging. Praat dan met je huisarts of met een diëtist. Zij kunnen je vertellen hoe je op een gezonde manier kunt afvallen.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.