Heb jij wel eens een piep of suis in je oren? Bijvoorbeeld nadat je harde muziek luisterde? Dat is het eerste teken dat je oren te veel belast zijn.

Wat is gehoorschade?

Gehoorschade gaat vaak heel geleidelijk en er zijn meerdere vormen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je steeds minder hoort. Maar het kan ook zijn dat je een piep hoort of dat de geluiden vervormen. Als je gehoorproblemen hebt kun je concentratieproblemen krijgen en minder goed presteren op school. Kijk voor uitleg over het gehoor op Oorcheck.nl.

Is gehoorschade blijvend?

Een harde piep kan soms pas na een paar dagen weer weggaan, maar ook voor altijd blijven. Als je steeds minder hoort, word je gedeeltelijk doof. Dat geneest niet en is dus blijvend.

Hoe hard is hard?

Het aantal decibellen geeft aan hoe hard het geluid is. Het geluid van een disco is ongeveer 110 decibel en van een straaljager 130 decibel. Over het algemeen geldt: hoe harder het geluid, hoe vaker en hoe langer je ernaar luistert, hoe groter de kans op gehoorbeschadigingen.

Op de website Gooutplugin.nl vind je een overzicht van bij hoeveel decibel je gehoorschade kunt oplopen.

Tips om gehoorschade te voorkomen

De belangrijkste tips zijn:

  • Zet de muziek op je MP3-speler zachter.
  • Doe oordopjes in als je uitgaat. Het beste zijn oordoppen met muziekfilter zodat je de muziek nog goed kunt horen en nog met je vrienden kunt praten.

Maar, je kunt nog meer doen!

  • Ga altijd zo ver mogelijk van geluidsboxen af staan: minimaal 2 meter als je binnen bent en minimaal 10 meter als je buiten bent, bijvoorbeeld op een festivalterrein.
  • Neem regelmatig een 'oorpauze': ga even naar buiten of doe je hoofdtelefoon af.

Een gehoortest

Denk je dat je gehoorschade hebt? Doe dan de test op Oorcheck.nl of ga naar je huisarts voor een gehoortest.

Filmpje: Gehoorschade

Bron: Opvoedinformatie Nederland
De jongerenadviseurs hielpen mee bij het maken van de animatie over gehoorschade. Hoe kun je gehoorschade voorkomen en wat doe je als je toch gehoorschade hebt opgelopen?

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.