Anorexia is een eetstoornis. De officiële naam is Anorexia Nervosa. Anorexia komt meestal voor bij meisjes, maar ook jongens kunnen anorexia krijgen.

Anorexia: denken dat je te dik bent

Als je anorexia hebt, heb je een geen goed beeld van je eigen lichaam. Met andere woorden: als je in de spiegel kijkt, dan denk je dat je dik bent, terwijl je eigenlijk juist te dun bent.

Maar misschien ben je ook trots op jezelf. Gewoon omdat het je lukt steeds meer af te vallen. Het geeft je zelfvertrouwen, het is iets waar je goed in bent. Het lijkt alsof jij de touwtjes in handen hebt. Maar na een tijd krijgt de anorexia steeds meer de controle over jou. Je mag niets meer eten van jezelf en je wilt alleen nog maar afvallen, terwijl je eigenlijk al veel te weinig weegt.

De gevolgen van anorexia

  • Je botten en spieren worden minder sterk.
  • Je krijgt huidproblemen.
  • Je voelt je lusteloos, vermoeid en misschien ook depressief.
  • Je wordt sneller ziek.
  • Je wordt minder vaak of misschien wel helemaal niet meer ongesteld.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Belangrijk is om eerst zelf toe te geven dat je een probleem hebt. Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt zoals een goede vriend(in), je ouders of bijvoorbeeld je mentor. Dat kan een hele opluchting zijn, want je staat er dan niet meer alleen voor.

Als je nog niet met je vrienden of ouders durft te praten, kun je ook bellen of chatten met De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je met hen chatten. Of kijk op de website Proud2Bme.nl voor meer info, verhalen, forum en chat.

Waar vind je hulp?

Als je graag hulp wilt, maak dan een afspraak bij je huisarts. Huisartsen hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders. Je kan dus alles bespreken wat je dwarszit. Als het nodig is, kan deze je doorverwijzen naar een specialist of een kliniek. Ook daar geldt de zwijgplicht.

Een vriend(in) met anorexia

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar erover te praten. Wie weet kun zodat de persoon hulp zoekt of krijgt.

Kijk ook eens bij

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.