Als je lichaam overgevoelig is voor een bepaalde stof, dan krijg je een allergische reactie. Je lichaam reageert heftig op die stof en maakt te veel antistoffen aan. Daardoor kun je gaan niezen of last krijgen van tranende ogen, huiduitslag of jeuk.

Allerlei allergieën

Er zijn veel verschillende stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat je iets eet of inademt. Er zijn dan ook verschillende soorten allergieën.

  • Inhaleringsallergie: door stoffen die je inademt, bijvoorbeeld stuifmeel van grassen of uitwerpselen van de huisstofmijt.
  • Voedselallergie: door stoffen die je eet of drinkt, bijvoorbeeld koemelk, pinda's, noten of garnalen.
  • Contactallergie: door stoffen die in aanraking komen met je huid, bijvoorbeeld nikkel of chemische stoffen.
  • Insectenallergie: door insectenbeten van bijvoorbeeld bijen of wespen.
  • Geneesmiddelenallergie: door medicijnen die je gebruikt, bijvoorbeeld antibiotica.

Kijk voor meer informatie over de symptomen van allergieën op Thuisarts.nl.

Hooikoorts, eczeem of netelroos?

Denk je dat je een allergie hebt? Bijvoorbeeld omdat je last hebt van hooikoorts, eczeem of netelroos? Dan kun je bij je huisarts terecht voor een allergietest. Er zijn verschillende tests mogelijk. Het hangt ervan af welke soort allergie je hebt. Je arts kan bijvoorbeeld een plakproef, een priktest, een bloedtest of een eliminatie-provocatietest doen. Bij die laatste test laat je bepaalde stoffen weg uit de voeding. Als de klachten verminderen wordt er gekeken wat er gebeurt, als je de voedingsstof langzamerhand weer gaat gebruiken.

Het kan zijn dat je huisarts medicijnen voorschrijft. Daardoor geneest je allergie waarschijnlijk niet, maar kunnen je klachten wel verminderen.

Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk is het verstandig om de stoffen waar je allergisch voor bent zo veel mogelijk te vermijden. Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, dan kun je die beter niet eten. Let ook op producten waar die voedingsstoffen in verwerkt zitten. Dat kun je zien op de ingrediëntenlijst. Vaak staat er een waarschuwing op de verpakking. Bijvoorbeeld als er noten of melk in een product zitten.

Anafylactische shock

Soms kan een allergische reactie zo ernstig zijn, dat het zelfs levensbedreigend is. Bijvoorbeeld omdat er zeer grote zwellingen ontstaan. Je voelt je misselijk, de polsslag versnelt en je raakt in ademnood. Soms raken mensen hierdoor zelfs bewusteloos. Zo'n reactie wordt ook wel anafylaxie of anafylactische shock genoemd.

Als dat bij jou zo is, moet je ervoor zorgen dat je omgeving ervan op de hoogte is. Bijvoorbeeld op school, de sportclub en op je werk. Zorg ervoor dat je vrienden en klasgenoten weten wat ze dan moeten doen. Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk de huisarts of 112 te bellen.

Filmpje: Jongerenadviseur Mark over 'Allergieën'

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Jongerenadviseur Mark vertelt over hoe hij omgaat met zijn allergieën.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.