Gamen is leuk en kan ook goed voor je zijn. Van sommige games leer je bijvoorbeeld sneller reageren, beter rekenen of problemen oplossen.

Leeftijd op games

Soms is de inhoud van games schadelijk. Eigenlijk is het net als bij films waar veel geweld in zit. Daarom staat er ook een leeftijd op games. Als je bijvoorbeeld 14 bent, mag je geen game kopen voor 16- of 18-jarigen. Een winkelier mag die game ook niet aan jou verkopen.

Maak je je zorgen over je gamegedrag?

Misschien heb jij niet alles wat er in dit rijtje staat. Maar als je veel gamet en dit zo leest, herken je er vast wel een paar.

  • Je maakt je huiswerk niet meer.
  • Je gaat 's avonds veel te laat door met gamen. Daardoor kom je te laat op school of zit je in de klas te slapen.
  • Je spreekt niet meer af met vrienden.
  • Je stopt met sporten, of met andere dingen die je eerst wel leuk vond.
  • Je hebt er vaak ruzie over met je ouders.
  • Je haalt steeds slechtere cijfers op school.
  • Je komt niet meer op tijd aan tafel. Je wilt liever achter de computer eten.
  • Je bent altijd chagrijnig als je moet stoppen met gamen.

Doe de test

Als een jij je herkent in een paar van de bovenstaande situaties is het verstandig om online een test te doen. Dat kan op Mirro.nl. Als het nodig is, kun je hier ook informatie en hulp krijgen.

Hoe kun je minder gamen of eerder stoppen?

Zolang je weet wanneer je moet stoppen is er eigenlijk niets aan de hand. Probeer goede afspraken te maken met je ouders, zoals de game afsluiten na een paar uurtjes of levels. Of laat hen een gameslot installeren.

Andere problemen?

Als je eigenlijk een ander probleem hebt dat je met gamen probeert te vergeten, is het beter om dat probleem op te lossen. Blijf er niet mee rondlopen: praat met je ouders of met iemand anders die je kan helpen.

Kijk ook eens bij:

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.