Psychische problemen zijn problemen die met je geestelijke gezondheid te maken hebben. Als een van je ouders psychische problemen heeft, kan dat een grote belasting zijn voor het hele gezin. Dus ook voor jou.

Je bent niet de enige

Wist je dat meer dan een half miljoen kinderen in Nederland een vader of moeder hebben met psychische problemen of een verslaving. Je bent dus niet de enige.

Ik heb er last van

Ook al is je vader of moeder degene die problemen heeft, het is niet vreemd als jij daar ook last hebt.

  • Je kunt je schuldig of machteloos voelen, omdat je niet kunt helpen bij het beter worden.
  • Misschien voel je je boos, omdat je je in de steek gelaten voelt.
  • Soms schaam je je voor je ouder, omdat die zo vreemd doet als je vrienden er zijn.

Zorg goed voor jezelf

Ook al voel je je misschien verantwoordelijk voor het gezin, doe ook eens wat leuks voor jezelf. Het geeft jou wat afleiding en zo kun je je batterij weer opladen. Voel je dus niet schuldig als je een keer afspreekt met vrienden of een avondje gaat sporten. Je ouders zien jou ook het liefst gelukkig.

Hulp nodig?

Er zijn speciale cursussen voor kinderen van ouders met psychische problemen. Kijk op Kopstoring.nl voor het cursusaanbod en voor meer informatie over psychische problemen. Een andere mogelijkheid is ook om contact op te nemen met je huisarts.

Praat erover

Het is logisch dat je zorgen hebt, of gewoon even je hart wilt luchten. Praat daarom over je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Een familielid, vriend(in), of je mentor op school. Liever anoniem? Bel dan De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten.

Word je thuis mishandeld?

Ben je thuis niet veilig en word je bijvoorbeeld mishandeld? Ga dan naar de politie bij jou in de buurt of bel 0900-8844.

Ben je in levensgevaar bent, bel dan 112!

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.