Als je ouders uit elkaar gaan of scheiden, komt dat vaak als een grote schok. Sommige ouders ruziën veel, terwijl andere ouders zonder problemen uit elkaar gaan. Misschien had je het al zien aankomen.

Je vraagt je misschien af: en wat gebeurt er nu met mij?

Ligt de scheiding aan mij?

Misschien voel je je schuldig en vraag jij je af wat je had kunnen doen om je ouders bij elkaar te laten blijven. Vergeet nooit: het is niet jouw schuld dat je ouders uit elkaar zijn. Dit kun je ook zeggen tegen andere kinderen die zich schuldig voelen over de scheiding van hun ouders.

Het is niet jouw taak om je ouders weer gelukkig te maken. Dat moeten je ouders echt zelf doen. Zij gaan als partners uit elkaar, maar blijven wel jouw ouders.

Hoe ga ik met de scheiding om?

  • Vraag je ouders of ze jou willen betrekken bij wat er gaat veranderen, zodat jij weet wat je te wachten staat.
  • Vraag je ouders ook of ze af en toe jouw mening willen vragen, zoals bij wie je wil gaan wonen. Doen ze dat niet, probeer het dan zelf te doen. Jouw mening telt ook!
  • Zeg tegen je ouders dat je niet betrokken wilt worden in hun ruzies. En vraag of ze tegenover jou niet lelijk willen doen over de andere ouder.
  • Laat de problemen van je ouders gewoon bij hen. Jij bent niet verantwoordelijk voor het oplossen van hun problemen, want zij zijn jouw ouders en jij bent hun kind.
  • Zoek afleiding. Ga wat leuks doen met iemand, of zoek een nieuwe hobby of sport. Ook al ben je verdrietig, dan mag je best nog lol maken!

Blijf er niet mee zitten

Als je ouders gaan scheiden, of al gescheiden zijn, kan dat veel gevoelens bij je losmaken. Het is goed om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Een goede vriend of vriendin misschien, een familielid, of je mentor op school.

Je kunt ook bellen of chatten met De Kindertelefoon (0800-0432), of deel je ervaringen met andere jongeren van gescheiden ouders, bijvoorbeeld op de website VillaPinedo.nl. Op Ouders-uit-elkaar.nl vind je ook handige informatie over de scheiding.

Met je ouders praten

Het fijnste is als je ook met je ouders kunt praten over je zorgen, je verdriet en je boosheid. Als ze weten hoe jij je voelt, kunnen ze samen met jou kijken wat er beter kan.

Filmpje: Gescheiden ouders

Bron: Opvoedinformatie Nederland
Jongerenadviseur Tess vertelt over haar ervaring met gescheiden ouders.

COVID-19

Het kan zijn dat deze tekst (nog) niet helemaal klopt volgens de laatste RIVM-Richtlijnen. Houd bij het opvolgen van onze tips en adviezen altijd rekening met deze richtlijnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.